Rektal Kanser

Rektal Kanser

Rektal Kanser Nedenleri ve Korunma Yöntemleri

Rektal kanser rektumun iç yüzeyinden kaynaklanır. Rektum, kolonunuzun (kalın bağırsak) 6 inç alt kısmıdır. Kolon kanseri gibi rektum kanseri de erken evrelerde tespit edilirse yüksek oranda tedavi edilebilir. Buna karşılık kolorektal kanser, kolon veya rektumda meydana gelebilecek herhangi bir kanseri ifade eder.

Rektal Kanser Risk Grupları

Rektal kanserin kesin nedeni bilinmemektedir. Aşağıdaki faktörler rektum kanseri riskini artırabilir.

Yaş

İnsanların %90’ından fazlasına 50 yaşından sonra kolon kanseri teşhisi konmaktadır.

Ailede kolorektal kanser öyküsü (özellikle ebeveynler veya kardeşler)

Kişisel olarak 8 yıl veya daha uzun süredir Crohn hastalığı veya ülseratif kolit öyküsü

Kolorektal polipler

Kişisel meme, rahim veya yumurtalık kanseri öyküsü.

Rektal Kanser Önleyici Adımlar

Rektal kanser önlenebilir.

  • Rektal kanser vakalarının neredeyse tamamı poliplerden gelişir. Bu polipler rektumun iç zarında iyi huylu büyümelerdir. Poliplerin kolonoskopi ile tespit edilmesi ve çıkarılması rektum kanseri riskini azaltır. Rektal kanser taraması için öneriler tıbbi ve aile geçmişine dayanmaktadır.
  • Ortalama riskli hastalarda tarama tipik olarak 50 yaşında başlar. Yüksek risk altındaki kişilere genellikle ilk testlerini daha erken yaşta yaptırmaları tavsiye edilir. Kesin olmamakla birlikte, diyetin kolorektal kanseri önlemede önemli bir rol oynayabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.
  • Lif bakımından zengin (tam tahıllar, meyveler, sebzeler ve kuruyemişler) ve yağ oranı düşük bir diyet kolorektal kanseri önlemeye yardımcı olabilir.

Rektal Kanser Belirtileri

Rektal kanser genellikle hiçbir belirti vermez ve rutin tarama sırasında tespit edilir. Diğer yaygın sağlık sorunlarının da aynı semptomlardan bazılarına neden olabileceğini unutmamak önemlidir. Örneğin, hemoroid rektal kanamanın yaygın bir nedenidir, ancak rektum kanserine neden olmaz. Rektum kanseri belirtileri şunlardır:

  • Bağırsak alışkanlıklarında bir değişiklik (örneğin, kabızlık veya ishal).
  • Dışkıda kırmızı veya çok koyu kan
  • Sürekli karın veya bağırsak ağrısı (örn. gaz, şişkinlik veya ağrı)
  • Açıklanamayan kilo kaybı
  • Mide bulantısı veya kusma
  • Her zaman yorgun hissetmek
  • Karın ağrısı ve kilo kaybı genellikle geç belirtilerdir ve olası yaygın hastalığı gösterir.

Yukarıdaki belirtilerden herhangi birini yaşayan herkes mümkün olan en kısa sürede bir doktora görünmelidir.

Rektal Kanser Teşhisinde Kullanılan Yöntemler

  1. Tıbbi geçmiş
  2. Fiziksel muayene
  3. Kan testleri
  4. Dijital rektal muayene: Anormallik olup olmadığını kontrol etmek için eldivenli ve kayganlaştırılmış bir parmağın rektuma sokulması.
  5. Proktoskopi: Anal boşluğun ve rektumun proktoskop adı verilen dar bir aletle incelenmesi.
  6. Kolonoskopi: Kolonoskop adı verilen uzun, esnek bir aletle tüm kolonun incelenmesi.
  7. Biyopsi: Kanser belirtilerini kontrol etmek amacıyla mikroskop altında incelenebilmesi için doku örneklerinin alınması.

Rektal Kanser Tarama Testleri

Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması:

Doktorların vücudun “içini” görmesini ve tüm organlara bakmasını sağlayan son derece hassas bir röntgen testi. Bu test rektum dışına yayılmış olan kanserin varlığının tespit edilmesine yardımcı olabilir.

Pozitron emisyon tomografisi (PET) taraması:

Radyoaktif izleyiciler içeren özel bir boya kullanan bir görüntüleme testi. Bu, doktorların kanserin rektum dışına yayılmış olabileceği alanları belirlemelerine olanak tanır.

CEA tahlili:

Karsinoembriyonik antijen, kanda bulunan ve kanser mevcut olduğunda yükselebilen bir maddedir. Tek başına tam olarak kesin olmasa da bu test, kanser tedavi edildikten sonra hastaların izlenmesine yardımcı olmak için kullanılır.

MRI:

Vücuttaki organların ve yapıların görüntülerini oluşturmak için manyetik alan ve radyo dalgası enerjisi darbeleri kullanan bir görüntüleme testi. Bu, tümörün rektum duvarından yayılıp yayılmadığını ve yakındaki yapıları istila edip etmediğini belirlemeye yardımcı olur.

Endoskopik ultrason (EUS):

Rektuma bir endoskopun yerleştirildiği bir prosedür. Daha sonra kanserin rektum duvarının ne kadar içine doğru büyüdüğünü belirlemek için bir ultrason yapılabilir.

Rektal Kanser Hayatta Kalma Oranları

Lokalize evre kolorektal kanseri olan kişilerin 5 yıllık sağkalım oranı %91’dir. Hastaların yaklaşık %37’si bu erken evrede teşhis edilir. Kanser çevre dokulara veya organlara ve/veya bölgesel lenf düğümlerine yayılmışsa, 5 yıllık sağkalım oranı %72’dir. Hastaların yaklaşık %36’sı bu bölgesel evrede teşhis edilir.

Kanser vücudun uzak bölgelerine yayılmışsa, 5 yıllık sağkalım oranı %15’tir. Hastaların yaklaşık %22’si bu geç evrede teşhis edilir. Bununla birlikte, kolon veya rektumdan akciğer veya karaciğere yayılmış sadece 1 veya birkaç tümörü olan hastalar için, bu tümörlerin cerrahi olarak çıkarılması bazen kanseri ortadan kaldırabilir ve bu da bu hastalar için 5 yıllık sağkalım oranını büyük ölçüde artırır.

Sağkalım oranları kolon kanseri ve rektum kanseri için ayrı ayrı da mevcuttur.

  • Kolon kanseri için, insanlar için genel 5 yıllık sağkalım oranı %64’tür.
  • Kanser lokalize bir aşamada teşhis edilirse, hayatta kalma oranı %91’dir.
  • Kanser çevre dokulara veya organlara ve/veya bölgesel lenf düğümlerine yayılmışsa, 5 yıllık sağkalım oranı %72’dir.
  • Kolon kanseri vücudun uzak bölgelerine yayılmışsa, 5 yıllık sağkalım oranı %14’tür.

Rektum kanseri için, insanlar için genel 5 yıllık sağkalım oranı %67’dir.

  • Kanser lokalize bir aşamada teşhis edilirse, hayatta kalma oranı %90’dır.
  • Kanser çevre dokulara veya organlara ve/veya bölgesel lenf düğümlerine yayılmışsa, 5 yıllık sağkalım oranı %73’tür.
  • Kanser vücudun uzak bölgelerine yayılmışsa, 5 yıllık sağkalım oranı %17’dir.

Rektal Kanserde Cerrahi Tedavi Yöntemleri

Tam bir tedavi için rektum kanserinin ameliyatla alınması genelde her durumda gereklidir. Yerine ve evresine bağlı olarak bu işlem anüsten (rektumun açıklığı) veya karından yapılabilir.

  • Tümör ve lenf düğümleri, tümörün her iki tarafındaki normal rektumun bir kısmı ile birlikte çıkarılır.
  • Kolostomi, kolonun bir kısmını karın duvarının derisine bağlayan cerrahi olarak oluşturulmuş bir açıklıktır. Bu prosedür genellikle sadece rektum kanseri olan çok az sayıda hastada uygulanır.
  • Minimal invaziv cerrahi teknikler, vakaya göre eğitimli cerrahlar tarafından kullanılabilir. Cerrahınız ameliyattan önce bu konuyu sizinle görüşecek ve en uygun yaklaşıma karar verecektir.

Medikal Tedavi Yöntemleri

Kemoterapi veya radyoterapi, kanserin evresine bağlı olarak ameliyattan önce veya sonra önerilebilir.

Prognostik Faktörler

Kolonoskopi gibi tarama yöntemleriyle erken teşhis çok önemlidir. Hasta sonuçları, tanı anında rektum kanserinin evresi ile güçlü bir şekilde ilişkilidir. Prognostik faktörler şunları içerir:

  1. Kanserin evresi (kanserin ne kadar ilerlemiş olduğu).
  2. Kanserin rektumdaki yeri
  3. Bağırsağın tıkalı olup olmadığı veya içinde bir delik olup olmadığı
  4. Tümörün tamamının cerrahi olarak çıkarılıp çıkarılamayacağı
  5. Hastanın genel sağlık durumu ve farklı tedavileri tolere edebilme yeteneği
  6. Kanserin yakın zamanda teşhis edilip edilmediği veya nüks edip etmediği (geri gelip gelmediği)

Tedavi Sonrası Takip Sistemi

Rektum kanseri tedavisinden sonra takip bakımı önemlidir. Kanser tamamen çıkarılmış veya yok edilmiş gibi görünse bile, hastalık tekrarlayabilir. Tespit edilmemiş kanser hücreleri tedaviden sonra vücutta kalabilir. Kolon ve rektum cerrahınız iyileşmenizi izleyecek ve belirli aralıklarla kanser nüksünü kontrol edecektir. Kanserin evresine göre kan testleri, klinik muayeneler ve görüntüleme testleri yapılabilir. Doktorumuz ve medikal ekibimiz hastalarımız ile tek tek özenle ilgilenmekte, takiplerini dijital veri tabanıyla sağlamaktadır.

 

Bize Ulaşın

Op. Dr. İbrahim AĞAÇKIRAN

    Videolar
    Hasta Yorumları
    Salim Ergün

    İbrahim hocama tüp mide ameliyatı oldum. Ameliyat öncesi çok tedirgindim. Hoca çok güzel herşeyi detaylıca anlatıyor. Ameliyattan sonra ilk bir kaç saat dışında hiç ağrım olmadı.hocada söylemişti zaten. Şuan çok iyi hissediyorum. Hocama ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Herkese tavsiye ederim.

    Elif Aksaray

    Merhaba elif aksaray dan yıllardır ugrasırım zayıf olmak için beceremedım takip ibrahim agackıran hocamızı tanıyana kadar bugün 3 gün oldu amalıyatımın çok şükür evımdeyım güler yüzlü pozitif enerjı veren hocamızı tanıyınca korku nedir bilmedim ve çok pişmanım keşke daha önce olsaydım herkese onerım gözü kapalı gelınkımse korkmasın ibrahim hocamızın güler yüzü herseyı unutturuyor kendısıne çok çok teşekkür ederım herşey için ıyıkı sız iyiki sızı tanımısım sızın gıbı değerli insanlar her sehırde olmalı emın olun Allah razı olsun

    Durmuş Karaman

    Merhaba, yıllardir zayıflama uğruna herşeyi denedim fakat sonuç alamamıştım ve artık mide ameliyatı olmaya karar vermiştim ancak çok korkuyordum daha sonrasında İbrahim hocayı buldum etrafımda ona ameliyat olan hastalarda vardi daha sonrasında görüşmeye gittim ve ben ilk defa böyle bir doktor gördüm bu kadar açık ve net konuşan. 2 gün önce ameliyat oldum ve şuan herşey çok güzel ve ayaktayım yürüyüşlerime başladım. Hocama ve ekibine çok teşekkür ederim en ufak bir tereddüt etmeden böyle bir düşünceniz varsa vakit kaybetmeden İbrahim hoca ile görüşün derim asla pişman olmazsınız...

    Canan Yıldırım

    Hayatımda gördüğüm en tatlı en güleç en sevecen en samimi ve bir o kadarda başarılı bir doktor. Kendimi bir doktora gitmiş gibi değil ailemden birini ziyarete gitmiş gibi hissettim. Yıllardır korktuğum için ön görüşmeye bile gidemedim obezite ameliyatı için hocam beni 10 dakikada ikna etti. Yaklaşık bir hafta önce ameliyat oldum şu an iki çocuğuma gayet güzel bakıyorum hatta işime bile dönebildim iyi ki varsın İbrahim hocam seni çok seviyorum.

    Diğer Tedaviler
    Tüp Mide Ameliyatı

    Tüp Mide Ameliyatı: Morbid Obezite için Etkili Bir Kilo Verme Yöntemi Sleeve Gastrektomi Nedir? Sleeve gastrektomi, küçük, muz şeklinde bir kılıf ol..

    Devamı >
    Tiroid Kanseri Cerrahisi

    Tiroid Kanseri Cerrahisi: Tedavi Türlerini Anlamak Tiroid, boyunda bulunan ve vücudun metabolizmasının düzenlenmesinde çok önemli bir rol oynayan küç..

    Devamı >
    Roux-en-Y Gastrik Bypass

    Roux-en-Y Gastrik Bypass ile Kilo Vermek Daha Kolay! Roux-en-Y gastrik bypass (RYGB) olarak da bilinen rny gastrik bypass ameliyatı, küçük bir mide k..

    Devamı >
    Rektal Kanser

    Rektal Kanser Nedenleri ve Korunma Yöntemleri Rektal kanser rektumun iç yüzeyinden kaynaklanır. Rektum, kolonunuzun (kalın bağırsak) 6 inç alt kısmıd..

    Devamı >
    Multinodüler Guatr Ameliyatı

    Multinodüler Guatr Ameliyatı ve Yönetimi Multinodüler guatr, tiroid bezinin şiştiği ve birden fazla nodül oluşturduğu bir durumdur. Her yaştan insanı..

    Devamı >
    Mini Gastrik Bypass

    Mini Gastrik Bypass ile Fazla Kilolarına Veda Et! Mini gastrik bypass (MGB), bireylerin tüketebilecekleri gıda miktarını sınırlandırarak ve sindirim ..

    Devamı >
    Mide Kanseri Ameliyatı

    Mide kanseri ameliyatı, mide kanserini tedavi etmek için yapılan bir işlemdir. Kanser hücreleri midenin iç yüzeyinde büyüdüğünde, mide kanseri olarak ..

    Devamı >
    Kolorektal Kanser Cerrahisi

    Kolorektal kanser cerrahisi hem kolonu hem de rektumu etkileyen kolon kanseri tedavisi için yapılan bir cerrahi işlemdir. Dünya çapında en yaygın üçün..

    Devamı >
    Gastrik Transit Bipartisyonu

    Gastrik Transit Bipartisyonu (Diabetes Mellitus/Metabolik Cerrahi) Diabetes Mellitus'un Tanımı Diabetes Mellitus, insülin salgılanmasındaki eksiklik..

    Devamı >
    4 Bariatrik Revizyon Ameliyatı

    Bariatrik revizyon cerrahisi, daha önce bariatrik cerrahi geçirmiş ve istenen kilo kaybı sonuçlarını elde edememiş veya orijinal prosedürle ilgili kom..

    Devamı >